Sunday, 28 October 2012

TAN SRI SYED MOKHTAR MONOPOLI PERNIAGAAN DI MALAYSIA?? -MUNGKIN TIDAK (Part 2)Sambungan...PART 2 

PRINSIP SYED MOKHTAR AL BUKHARY :

BAGAIMANA sumbangan sosialnya bermula - Bila mana ibunya menyuruh memberikan sebahagian elaun (RM750.00) pertamanya sebagai pengarah syarikat beras kepada jiran yang susah. Sebahagian lagi (RM750.00) ibunya simpan. Selain itu, ibunya juga menyuruh beliau menghantar lampu kerosen ke surau-surau untuk menerangi kegiatan sepanjang malam bulan Ramadhan. Dari situ bermulalah pembentukan peribadi dan pemikiran Syed Mokhtar yang kita kenali hari ini.

1. Ada sebab kenapa saya bekerja seperti tiada hari esok. Agenda sosial dan kerja-kerja kemasyarakatan itulah antara sebabnya. Saya mahu meninggalkan warisan untuk anak bangsa yang kekal berpanjangan.

2. (Berkenaan know who) Bangsa lain tak mengapa tapi orang Melayu kena berdamping dengan orang politik sedikit-sedikit. Tapi masalahnya kita tidak mahu melalui kesusahan; banyak yang mahu senang dengan mendampingi orang politik semata-mata.

3. Tiada apa-apa rahsia. Saya ini hamba Allah biasa, budak dangau macam saudara semua juga. Tuhan jadikan manusia ini sama sahaja. Proses kematangan saya yang membezakannya. Saya percaya sesiapa pun boleh menjadi apa sahaja asalkan mereka berusaha dengan tekun. Tetapi tentulah ia memakan masa. Tiada jalan singkat.

4. Saya mengenali kekuatan dan kelemahan saya. Apa yang tidak mampu buat saya akan minta orang lain tengok-tengokkan. Saya melalui jalan yang susah tapi itulah jalan yang kekal.

5. Kita perlu menggunakan kepakaran mereka (bangsa Cina) kerana mereka jauh lebih maju dan mahir daripada kita. Apa yang kita kurang faham kita berkongsi dengan tujuan untuk belajar dengan mereka. Apabila sudah faham baru kita boleh menjaga kepentingan kita.

6. Saya sedih melihat sistem sekolah pondok di Kedah. Saya ada cita-cita mahu memodenkan sekolah pondok. Kita kena maju.

Al-Bukhary International University (AIU)


7. Saya terlibat dalam perniagaan ini kerana saya tiada pilihan lain.

8. Untuk memajukan perniagaan, memang kena banyak sabar dan kuat berusaha.

9. Tidak ada jalan singkat. Saya belajar tentang perniagaan ini sejak kecil lagi dan saya juga biasa kena tipu.

10.  Saya pun suka kemewahan. Saya pun suka tengok dunia, ke Tokyo, New York dan London. Saya pun suka pakai baju elok. Tapi kita hendak bermewah setakat mana, hendak pakai baju banyak  mana, hendak tidur dalam berapa rumah satu malam, hendak makan pun sampai larat mana?

11. Dalam hidup ini kita sebenarnya tidak ada status; ada masa diatas, ada masa di bawah.

12. Ketika Allah memberikan kemewahan, kita kena turun ke bawah, tengok mana-mana yang boleh dibantu. Allah beri rezeki melalui kita untuk kita tolong orang lain. Rezeki itu bila-bila masa dia boleh ambil balik. Jika ada orang korporat Melayu yang tidak mahu turun ke bawah mungkin kerana bayangan duit itu lebih kuat daripada yang lain.

13. Korporat Cina turun ke bawah membantu. Orang Cina ada pelbagai persatuan. Kita tidak ada; kalau ada pun berpecah. Orang Melayu kita tidak mahu bekerjasama kerana perasaan dengki menguasai diri. Sudahlah tak mahu berusaha, apabila orang lain berusaha mereka marah.14. Rezeki yang ada itu sebenarnya untuk orang lain. Memang dari segi hukum pun begitu. Kita kena keluar zakat dan fitrah. Tetapi zakat fitrah banyak mana sangat. Islam agama yang adil; ia minta sedikit saja. Oleh itu, kalau ada duit yang lebih ia seharusnya dibelanjakan dengan baik.

15. Saya tak kisah kalau saya tak buat semua ini. Saya boleh tak buat apa-apa dan balik ke Alor Star. Tetapi saya rasa hidup ini sia-sia. Orang Kedah kata kalau mati nanti mata tidak tutup rapat kerana tanggungjawab depan mata kita tidak buat. Orang lain ambil kekayaan kita, ambil hak kita dan pergunakan kita, kita masih tidak buat apa-apa !

16. Saya ada emotional attachment kepada agama, bangsa dan ummah. Saya bukan individualistik. Diri saya tidak penting. Pangkat dan gelaran ini kepada saya tidak mustahak.

17. Saya sedih media tonjolkan saya begini. Saya malu kerana orang Cina kaya beratus-ratus kali ganda daripada saya. Tapi saya tahu orang Melayu kalau hendak berjaya kena kerja kuat tidak kira siang malam. Kita ada kekuatan yang Tuhan beri melebihi daripada bangsa lain. Tetapi untuk maju kita perlu berusaha.

18. Saya asal daripada tidak ada apa-apa. Apa yang saya tidak tahu saya belajar, minta tolong daripada orang. Saya tidak malu. Saya bukannya mencuri. Saya usaha sendiri. Sikap pemalas dan pemalu ini yang orang Melayu kena atasi. Kita kena berani kerana benar. Apabila kita dapat keuntungan dan rezeki lebih, bolehlah kita menolong orang.

19. Kaya itu bukanlah kepada diri sendiri. Kaya itu adalah kepada kumpulan perniagaan ini, kepada bangsa dan kepada orang ramai. Saya hanya memegangnya untuk sementara sahaja.

20. Saya tiada keinginan untuk menyimpan kekayaan ini untuk anak dan isteri. Duit ini tidak akan kekal. Saya percaya hanya perkara yang baik yang kita lakukan akan kekal. Bukan duit yang akan melindungi saya nanti tapi apa yang saya lakukan sekarang.

21. Saya perlu terus mencari peluang dan perniagaan lain supaya kita terus dapat bantu orang lain mengembangkan diri masing-masing. Saya bukan buat semua ini untuk diri saya semata-mata.

22. Ada juga yang saya usaha tapi tak dapat dan orang tak tahu. Apa yang saya dapat itu yang jadi masalah kononnya Syed Mokhtar sapu semua. Bangsa lain memegang pelbagai kepentingan dalam ekonomi, siapa pun tak kata apa. Ini masalah orang Melayu. Di kampung orang Melayu berpecah kerana politik, di bandar berpecah kerana ini (wang).

23. Saya percaya kalau rezeki itu Allah beri kepada saya ia bukan untuk saya tetapi untuk orang ramai juga. Orang tidak tahu banyak syarikat yang saya ada ini gagal dan tidak maju kepada saya tetapi orang tidak tahu.

24. Banyak orang percaya bahawa dia mesti ada RM10 juta atau RM20 juta dalam tangan baru hidup boleh selamat. Ini yang menyebabkan mereka hanyut daripada menolong orang lain. Mereka lebih takutkan diri sendiri. Mereka lupa bahawa kekayaan tidak boleh membantu selama-lamanya.

25. Orang kata saya takda duit tapi banyak hutang. Orang berniaga mana yang tak berhutang. Tapi mesti tahu bagaimana hendak meminjam dan membayarnya semula. Ada cara boleh kita buat. Tapi sebelum berhutang RM100 juta mesti sudah fikir bagaimana hendak membayarnya balik. Mesti ada tanggungjawab. Banyak orang mahu senang tapi tidak ramai yang mahu bertanggungjawab.

26. (Perasaan setiap kali mendapat rezeki). Saya ini kata orang Kedah, lebai kodok bukan lebai pondok. Tapi saya tahu hal-hal asas. Kalau mahu saya minta terus dari Allah. Allah beri manusia akal dan fikiran. Kalau hendak pakai baju dan seluar biarlah padan dengan badan.

27. Kesenangan yang saya perolehi ini datang dengan tanggungjawab (bila pinjam bayar balik dan buat amal jariah). Kalau hendak dibandingkan dengan bangsa lain, perniagaan saya ini tidak ada apa. Tetapi walaupun sedikit tetapi yang sedikit itu ada berkatnya.

28. Saya suka kalau nikmat sedikit yang saya dapat itu orang lain boleh berkongsi sama.

29. Saya kadang-kadang kecewa dan sedih melihat anak orang alim yang sesetengahnya lupa diri setelah mendapat kekayaan. Saya pun sama seperti orang lain suka hendak ke luar negara tetapi kita tidak boleh lupa kubur kita dan asal usul kita. Di kampung kita mungkin ada jiran-jiran yang perlukan bantuan.

30. ..kalau tidak mungkin saya sudah ke Haatyai dan jadi nakal. Saya manusia yang banyak buat kesilapan. Tetapi saya insaf, beristighfar dan jalan lagi. Sejak awal saya ada kesedaran mahu mengekalkan hak kita sebagai orang Melayu.

31. Saya kata kepada diri sendiri kalau kerana itu saya terpaksa bersusah sedikit pun tidak mengapa.

32. Kekayaan ini Tuhan beri kepada saya untuk saya menolong orang lain pula. Saya percaya kepada keberkatan rezeki. Hari ini kita tolong orang, esok lusa orang akan tolong kita pula dengan cara yang lain.

33. Kalaupun tidak sanggup tunggu 34 tahun seperti saya berilah sedikit masa untuk faham selok belok perniagaan, Insya Allah boleh maju.

34. Kita jangan cepat putus asa. Putus asa boleh tapi kena cepat-cepat kuatkan semula semangat untuk bangkit balik. Jangan jadikan agama hanya satu tempat untuk kita bergantung apabila kita susah. Tanggungjawab ibadah adalah tugas seharian.

35. Lifestyle ? Saya tidak ada lifestyle yang kena masuk kelab sana dan sini. Tapi tak semestinya saya tidak boleh turun ke kelab. Orang Melayu kalau hendak ke depan mesti ada cara hidup yang fleksibel, boleh naik dan turun.

36. Lifestyle ini sebenarnya satu penyakit. Saya biasa pakai Mercedes tapi sekarang saya pakai Proton Perdana untuk sokong kereta nasional. Kereta itu pun cukup untuk bawa saya ke mana-mana.

37. Tiada sebab orang kenapa Melayu tidak boleh maju. Ini saya berani perang dengan sesiapa pun. 
Orang Melayu boleh maju. Kalau saudara jadi wartawan saudara kena tanam semangat suatu hari nanti mahu ambil alih akhbar ini. Tidak ada sebab kenapa ia tidak boleh berlaku.

38. Kejayaan dan kelemahan orang Melayu bukan disebabkan oleh bangsa kita dan agama kita. Ia berkait dengan sikap dan cara kita berfikir. Gigih, tekun dan tidak mudah putus asa merupakan kunci kejayaan kita. Tapi perkara ini kurang wujud dalam cara orang Melayu berfikir.

39. Tuhan memberi peluang kepada siapa saja yang bekerja kuat. Apa yang ada pada saya ini hanya usaha. Kalau anak dangau macam saya boleh, tidak ada sebab orang lain terutama mereka yang dari pekan tidak boleh.

40. Kita tidak usahlah selalu mengulang-ulang perkara yang boleh memberikan kesan psikologi negatif kepada orang Melayu (kereta dan rumah besar). Kita kena kurangkan bercakap tentang kereta besar dan rumah besar. Sesiapa pun mahu pakai kereta mewah tapi bukan itu matlamatnya.

41. Orang Melayu sebenarnya kena membantu diri sendiri, kena bekerja keras dan fokus.

42. Sikap merendah diri perlu sentiasa ada dalam diri seseorang walau setinggi mana pun kejayaan dicapai.

43. Apa yang saya buat ini (kerja-kerja sosial) semuanya bermula daripada didikan orang tua saya sendiri.

44. Saya sendiri berhutang sambil berniaga dan buat sumbangan amal jariah. Saya tak mahu tunggu hutang habis baru hendak buat semua ini. Saya takut kalau hutang habis saya pun mati dan apa pun tak sempat saya buat.

45. Saya biasa saja. Hidup saya tidak berubah, dari dulu beginilah. Saya terima apa saja nikmat yang diberikan oleh Allah. Tidak ada segelas air, ada setengah gelas pun saya bersyukur.

46. Kalau kerana sedikit bantuan itu mereka lulus peperiksaan dan hidup mereka menjadi lebih baik, saya sudah gembira. Saya tidak boleh buat banyak. Alhamdulillah, lebih baik buat sedikit daripada tidak buat langsung.

47. Saya tiada minat untuk beli kapal layar atau kapal terbang. Saya fikir kalau saya beli sesuatu biarlah orang ramai boleh pakai. Saya suka kalau saya beli sesuatu yang mahal, biarlah orang ramai boleh pakai.

48. Saya gembira dapat membantu. Saya mahu orang lain merasai (kesenangan) apa yang saya pernah rasa. Saya tahu bagaimana perasaanya. Saya kata kepada diri saya, apa yang saya dapat saya mesti beri orang lain merasainya sama. Jangan beri kurang, lebih tak mengapa. Itu yang membuat hati saya seronok.

49. Saya rasa saya ingin menyumbang lebih daripada ini. Saya kata kepada kawan-kawan ini baru warm-up saja; kita belum berjalan lagi. Saya rasa kita terlalu banyak ketinggalan.
"Saya asal daripada tidak ada apa-apa. Apa yang saya tidak tahu 
saya belajar minta tolong daripada orang lain. Saya tidak malu.
Saya bukannya mencuri. Saya usaha sendiri. Sikap pemalas dan pemalu
ini orang Melayu kena atasi. Kita kena berani kerana benar. Apabila kita
dapat keuntungan dan rezeki lebih bolehlah kita menolong orang lain."


ULASAN :

Kalau kita rasa halusi prinsip beliau di atas rasanya bukanlah niat beliau nak monopoli tetapi hanya untuk mengambil peluang yang ada dari terlepas dan kembalikan balik kepada orang Melayu. Contohilah kegigihan beliau berusaha, sekurang-kurangnya ada juga anak kampung yang menjadi Billionaire yang lebih kaya dari Donald Trump.

Sila baca juga :


Anda juga mungkin meminati :

13 comments:

 1. Orang yg rendah diri yg berniat mmg nk membantu org lain xkan menwar-warkan kebaikan yg pernah dibuatnye..tp syed mokhtar ni plik sket.nape byk sgt ckpnye semcm nk memberitahu kebaikan yg dibuatnye .diam sudahlah.biar org lain yg menilai..Lg satu kalo btul nk tlg Melayu amek alih cmpny yg dimiliki sykt non.bumi(gula)..knape dlm 4-5 thn pengambilalihan cmpny tu,dh 4 x harga gula naik.???fikir2kan.mgkn syed mokhtar ni Syaitan yg dikenali.hehe

  ReplyDelete
 2. Hm... mmg bab gula ni aku pun marah kat SMAB, dgn alasan kerajaan yg pelik2.. tp sifat2 dan sikap2 yg seharusnya org Islam ada mmg dia da highlightkan, pada aku tak salah cakap yg betul. Cuma kerajaan sepatutnya tak membiarkan monopoli berlaku sbb org mmg tak puas hati, bg la chance kt org lain menguasai sesuatu cabang perniagaan. Jangan letak telur dlm satu bakul, kalau pecah, rugi semua. Aku rasa bisnesman yg harta berbillion2 tu cuma ada mark terhadap beberapa jenis perniagaan je, mcm bill gates dgn microsoftnye, alrajhi dgn banknye, dsb. Biarlah cabang2 perniagaan tu diwakili oleh lebih ramai org Islam dan jangan biarkan SMAB bersendirian. Semoga perbuatan kita mendapat ganjaran dari Allah.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Dia dpt contract pn, dia derma separuh..kalau nk projek mcm dia, jd bijak dan bersabR mcm dia jgk..cina kaya, monopoli mcm2 petniagaan lansung x complain..macai DAP ke?

   Delete
 3. ini bukan mewar2kan kebaikan tapi untuk menjelas kan namanya semula.penting untuk kita semua tahu semua ini,supaya kita pon ade sikap seperti dia yang boleh dicontohi..bukan mencari keburukan semata2..die beli semua tu untuk menaikkan semula maruah melayu dan islam..sebab kebanyakakan syarikat bumiptra hanya indah kabar dari rupa...lagipon die dapat semua tu..die beri balik pada melayu..malangnya ahli2 poltik iri hati sebab kroni die yang x dapat projek

  ReplyDelete
 4. lihat penipuan yang dilakukan di johor dengan penipuan tanah johor bersama TPM sekarang. banyak persoalan ingin ditanya, tapi biar kita mulakan dengan yang nyata dahulu. jika benar ingin membantu, kenapa harga gula naik 4x selepas memonopoli pasaran gula? maaf, aku tak mungkin percaya cakap2 kosong darinya.

  ReplyDelete
 5. Sedih juga Melayu Islam bersangka kurang baik dengan TSSMAB...sebenarnya banyak sangat kebaikan yang beliau lakukan tapi tidak semua didedahkan...bersangka baik itu lebih baik...pasti ada hikmah di sebalik kenaikan harga gula berkenaan...Wallahu'alam semoga setiap zarah kebaikan yang dilakukan ikhlas kerana Allah untuk redhaNYA dunia dan akhirat...

  ReplyDelete
 6. Syed Mokhtar ambil alih Gula daripada Robert Kwok. Selepas mengambil alih harga gula naik 4x. Tidakkah anda semua terfikir sebab apa dinaikkan harga gula? Sudah dikatakan oleh beliau sendiri, kebanyakan syarikat yg diambil alih semua bermasaalah. Mungkin harga gula ni akan turun setelah beliau membaiki keadaan tersebut. Wallahualam. Bersabar lah dengan orang yang berniat baik.

  ReplyDelete
 7. saya menyokong tan sri, kepada yg laen, husnuzhon la, bersangka baek la..Allah akan bersama dengan org2 yg sabar, ini dugaan dunia, akan ade hikmah di sblik semua ini, saya tetap menyokong tan sri ^^

  ReplyDelete
 8. bg aku la..dia bukan usahawan yg pure mcm bil gate..yg develop microsoft..tp lebih kepada manapoli..semua keperluan asas dimonopoli..sepatutnye keperluan asas ni kerajaan yg pegang... contoh senang permit import beras..hanya die sorg yg dapat... kita nak beli beras siam kt golok pun tak dpt ... sbb tu harga beras kita jd mahal...tepung, getah... e perolehan... semua projek atau perolehan kerajaan akan melalu syarikat syed mokhtar... pelik betul aku... kalau org bisnesman betull...die bisnes dan berinovasi memcipta produk utk kesengan org lain..tp dengan syed ni...semua org jadi susah..habis semua mende die monopoli...

  ReplyDelete
 9. YANG DOK KOMPLEN TAK PUAS HATI TU SEBENARNYE TAK SEDAR DIRI, BANGSA MELAYU SENDIRI PUN HANGPA NAK DENGKI. APA SALAHNYE TSSMB MONOPOLI SEGALANYE. BANGSA KORANG JUGA. NAK HARAP KORANG MONOPOLI ALAMAT MASUK KUBUR DULU PUN BELUM TENTU. SOKONG LA BANGSA MELAYU KITA KAYA. SBB TU BANGSA MELAYU KITA SETENGAHNYE HAPRAK SBB SIKAP DENGKI MCM KORANG NI LA YANG DOK KOMPLEN N BOIKOT. AKU TETAP SOKONG TSSMB SBB MELAYU MCM NI LAH YG KITA NAK. SBB ADE KESEDARAN DALAM KEMEWAHAN N BERTANGGUNGJAWAB DALAM APE JUA N SANGGUP MENOLONG SESAMA BANGSA MELAYU ISLAM SENDIRI. KORANG BOLEH JADI KE MCM TSSSMB NI. JANGAN DOK KOMPLEN ORG LAIN SEDANGKAN DIRI SENDIRI PUN TAK MAHU MAJU. MELUAT AKU DENGAN BANGSA MELAYU YG TAK HABIS2 IRI HATI N DENGAKI,. SIKIT2 KOMPLEN BANGSA SENDIRI NAK MAJU. HAPRAK BETUL.

  ReplyDelete
 10. YANG DOK KOMPLEN TAK PUAS HATI TU SEBENARNYE TAK SEDAR DIRI, BANGSA MELAYU SENDIRI PUN HANGPA NAK DENGKI. APA SALAHNYE TSSMB MONOPOLI SEGALANYE. BANGSA KORANG JUGA. NAK HARAP KORANG MONOPOLI ALAMAT MASUK KUBUR DULU PUN BELUM TENTU. SOKONG LA BANGSA MELAYU KITA KAYA. SBB TU BANGSA MELAYU KITA SETENGAHNYE HAPRAK SBB SIKAP DENGKI MCM KORANG NI LA YANG DOK KOMPLEN N BOIKOT. AKU TETAP SOKONG TSSMB SBB MELAYU MCM NI LAH YG KITA NAK. SBB ADE KESEDARAN DALAM KEMEWAHAN N BERTANGGUNGJAWAB DALAM APE JUA N SANGGUP MENOLONG SESAMA BANGSA MELAYU ISLAM SENDIRI. KORANG BOLEH JADI KE MCM TSSSMB NI. JANGAN DOK KOMPLEN ORG LAIN SEDANGKAN DIRI SENDIRI PUN TAK MAHU MAJU. MELUAT AKU DENGAN BANGSA MELAYU YG TAK HABIS2 IRI HATI N DENGAKI,. SIKIT2 KOMPLEN BANGSA SENDIRI NAK MAJU. HAPRAK BETUL.

  ReplyDelete
 11. Assalaamu alaikum..pedulikan pendengki2 dgn komen negatif mereka, Tan Sri hanya satu2nya bilionnaire Islam dlm top ten Billionaire M'sia, jg hanya seorg India (Ananda) dan 8 org Cina x Islam!

  ReplyDelete
 12. Hidup pendengki2 itu takkan ada sakinah, ketenangan..itu br blsn di dunia. Harga gula kita masih termurah di Asia Tenggara! Bangsa Melayu kita majoriti pemalas, bila ada yg rajin berusaha smpai jd Billionaire didengki2 pula, ia sama dgn maksud al Hadis bahawa setiap yg mendpt nikmat, dicemburui! _ rakan sekampung Tan Sri, Ust Hj Abd Hadi.

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...