Saturday, 20 October 2012

PROTON SUV? COMING SOON – MEMANG AWSEM


CANTIKKAN PROTON SUV NI. WALAUMACAMANAPUN KALAULAH KETA NI BETUL  PROTON SUV. KALAU BETUL MEMANG CANGGIH DAN MANTAP. PAKCIK INGAT PUN NAK ORDER SATU HEHE..BAK KATA OMPUTEH “ AWSEM”. KERETA DI PAMERKAN DI PAMERAN KERETA CHINA BARU-BARU NI ATAS JENAMA RAKAN PROTON IAITU YOUNGMAN. KAT SANA SUV NI DIPANGGIL 'T5'.

KALAU KERAJAAN SEKARANG BUAT 'DERG' AJE TAKNAK TURUNKAN HARGA KERETA MAKA JOM KITA RAMAI-RAMAI UNDI PAKATAN RAKYAT  PADA NEXT PRU13 NI. PAKATAN DAH BERJANJI UNTUK TURUNKAN HARGA KERETA TERUTAMANYA PROTON. BILA LAGI RAKYAT NAK MERASA KERETA HARGA MURAH. KAN KAN KAN.  BILA NAK PILIHARAYA NI TAK SABO RASANYA…TURUNKAN HARGA KERETA AKAN JADI MANIFESTO PR : 
 (DIKOPIPES DARI blog:  duniacacamarba.blogspot.com)


[KD] KUALA LUMPUR 25 Julai: KEADILAN bercadang memasukkan penurunan harga kenderaan sebagai salah satu manifesto Pakatan Rakyat.

Pengarah Strateginya, Rafizi Ramli berkata, langkah itu ekoran harga kenderaan di negara ini terlalu tinggi disebabkan cukai import, jualan dan duti eksais.

“Kereta bersaiz enjin di bawah 1,500 cc akan dikenakan duti eksais 60 peratus, cukai jualan 10 peratus jika dikilang di Malaysia, dan akan meningkat 100 peratus jika kenderaan itu diimport. “Ini bermakna kereta yang berharga RM40,000, rakyat (perlu) membayar cukai RM16,500 akibat dasar Umno BN,” katanya pada sidang media di Ibu Pejabat KEADILAN, hari ini.
Hadir sama, Pengarah Komunikasi, Nik Nazmi Nik Ahmad dan Timbalan Ketua Penerangan, Sim Tze Tzin.
Menurut Rafizi, cadangan tersebut sudah dibincang di peringkat parti dan akan diputuskan oleh  pimpinan tertinggi Pakatan Rakyat.

Dasar Umno BN punca kenderaan mahal
Rafizi berkata, harga kenderaan melambung tinggi disebabkan ‘dasar automotif Umno BN’ yang lebih mementingkan kroni daripada mengambil kira penderitaan rakyat. Katanya, harga kenderaan tempatan dinaikkan agak tinggi disebabkan pentadbiran kerajaan tidak mahu rakyat menggunakan kereta import.

Tambahnya, Umno BN turut menaikkan duti import kenderan luar dengan alasan untuk menggalakkan penggunaan kereta tempatan.  Bagaimanapun,  setelah Zon Perdagangan Bebas Asean (Afta) ditandatangani, kerajaan berhadapan dilema untuk menurunkan duti kenderaan yang diimport kerana takut permintaan kenderaan tempatan terjejas.

“Justeru Umno BN memperkenalkan duti eksais kononnya untuk mengimbangi pengurangan cukai import. “Tindakan itu dibuat setelah kerajaan menerima nasihat daripada syarikat perunding Ethos Consultancy yang didakwa mempunyai kaitan dengan Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin,” katanya.

Kereta mahal jadi beban

Rafizi berkata, kajian oleh Jabatan Statistik mengenai pendapatan dan kemudahan isi rumah pada 2009 mendapati, hutang kenderaan kedua terbesar selepas rumah iaitu berjumlah RM134.2 bilion pada akhir Mei lalu. Katanya, jumlah hutang kenderaan meningkat RM16 bilion atau 14 peratus dalam tempoh 18 bulan, berbanding RM118 bilion pada November 2010.

Tambah beliau, 71.9 peratus keluarga di negara ini menggunakan kenderaan sedangkan 53 peratus daripada keseluruhan keluarga berpendapatan kurang RM3,000.  “Keadaan ini membayangkan harga kenderaan yang mahal menjadi beban hutang utama rakyat pada ketika sebahagian besar rakyat berpendapatan di bawah RM3,000,” katanya. 

1 comment:

  1. tu suv dari china ke, cantek betul design dia. done follow u - Noob

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...