Monday, 17 December 2012

TIPS KESIHATAN – KADAR DENYUTAN NADI ANDA ( WAJIB TAHU)
TIPS KESIHATAN – KADAR DENYUTAN NADI ANDA ( WAJIB TAHU)    

KLASIFIKASI SKOR KADAR NADI REHAT
Bagi individu yang aktif, sihat, dan tinggi tahap kecergasannya mempunyai kadar nadi rehat yang rendah. Kadar nadi rehat ini boleh diambil sebaik sahaja bangun daripada tidur tanpa melakukan apa-apa aktiviti lain walaupun memberus gigi. Kadar nadi rehat yang rendah bermakna jantung tidak banyak bekerja semasa kita tidur. Sebaliknya bagi mereka yang tidak sihat, jantungnya masih perlu bekerja keras walaupun sedang berehat dan tidur, apatah lagi semasa bekerja. Bagi menentukan seseorang itu sihat atau sebaliknya, berikut dinyatakan klasifikasi skor kadar nadi rehat individu:


STATUS
KADAR NADI REHAT(denyutan seminit)
Cemerlang (excellent)
50 dan kurang
Bagus (good)
51 – 69
Pertengahan (average)
70 – 79
Sederhana (fair)
80 – 89
Buruk (poor)
Melebihi 89


Individu yang sihat jantungnya adalah mereka yang mengamalkan gaya hidup sihat dan sangat aktif dalam melakukan aktiviti fizikal dalam kehidupan seharian. Sebagai contoh, kadar nadi rehat bagi seorang atlet yang betul-betul cergas dan mempunyai jantung yang sihat akan menunjukkan bacaan sekitar 30 – 40 denyutan seminit. Dengan kata lain, semakin sihat jantung kita semakin rendah kadar nadi rehat kita.

1.5 PENGUKURAN TEKANAN DARAH
Setiap individu boleh melakukan pengukuran dan penilaian tahap kesihatan dan kecergasan mereka melalui tahap tekanan darah masing-masing. Klasifikasi skor tekanan darah membantu seseorang untuk berwaspada sekiranya skor tekanan darah mereka tinggi dan berusaha melakukan aktiviti fizikal yang lebih berkesan seandainya skor tekanan darah mereka rendah. Anda boleh merujuk jadual skor tekanan darah di bawah untuk menentukan sama ada tekanan darah anda tinggi atau rendah.

SKOR
(tekanan darah) KLASIFIKASI
NILAI (mmHg)
Sistolik
Bagus
Sederhana
Tinggi
Kurang daripada 116
116 – 140
Melebihi 140
Distolik
Bagus
Sederhana
Tinggi
Kurang daripada 80
80 – 90
Melebihi 90

Bagi setiap individu, tekanan darah dikatakan berada dalam keadaan baik/bagus apabila sistolik (keadaan semasa jantung menguncup untuk mengepam darah) menunjukkan bacaan < 116 mmHg (millimeter of mercury) dan sederhana pada bacaan antara 116 hingga 140 mmHg, dan tekanan darah dianggap tinggi apabila sistoliknya menunjukkan bacaan melebihi 140 mmHg. Begitulah juga dengan bacaan pada distolik (keadaan di mana jantung kembali normal selepas mengepam darah) seperti mana yang ditunjukkan dalam jadual tersebut.


P/s : 
 • Cara paling mudah nak tahu tekanan darah anda ialah dengan pergi ke farmasi, diaoarang boleh catatkan tekanan darah anda. Buatlah catatan untuk rekod.
 • Darah tinggi adalah merupakan gejala atau petanda awal bagi penyakit-penyakit yang lebih kronik seperti stroke (angin ahmar),  penyakit buah pinggang dan sakit jantung. Jadi awasi tekanan darah anda.
 • Pastikan skor atau bacaan tekanan darah anda di tahap terbaik untuk mencegah penyakit merbahaya tersebut.
 • Untuk  kira nadi rehat anda boleh mengira sendiri dengan menekan nadi di pergelangan tangan sambil melihat masa seminit. Denyutan perlahan  (di bawah 50 seminit) adalah terbaik.
  
posted on : Isnin, 17/12/2012 @ 8.23pm

Kalau minat boleh baca juga :
Penafian: Informasi ini hanyalah sebagai panduan umum dan tidak boleh dianggap sebagai pengganti nasihat profesional. Sila berjumpa dengan doktor yang berhampiran anda untuk mendapatkan lebih maklumat lanjut.

6 comments:

 1. Lawati: http://www.facebook.com/pages/Farrali-Health-Naturale/125287007511101 atau http://farrali.com.my/health-naturale-eecp/ InsyaAllah dapat membantu masaalah jantung tanpa pembedahan...lebih murah..selamat..dan berkesan. Atau hubungi En Yazry 0196681786

  ReplyDelete
 2. Adakah anda memerlukan bantuan kewangan? Adakah anda mencari dana untuk membayar kredit dan hutang? Kami memberi pinjaman dengan kadar faedah 2% Sila hubungi kami untuk maklumat lanjut: larryellisonfinance@gmail.com

  E-mel: larryellisonfinance@gmail.com

  ReplyDelete
 3. Asa syarikat pinjaman pinjaman bersedia untuk meminjamkan mana-mana jumlah yang anda perlukan untuk memulakan perniagaan peribadi anda. kami memberi pinjaman pada kadar faedah 3%, juga jika anda ingin membeli rumah di atas ansuran bulanan kita juga boleh menjual rumah untuk anda. supaya Sila memohon pinjaman pertanian pertanian. jika anda memerlukan hubungan pinjaman e-mel kami: asaloantransfer@gmail.com, anda juga boleh menghubungi e-mel ini: finance_institute2015@outlook.com, Mungkin ada banyak sebab mengapa anda perlu akses kepada beberapa wang tunai tambahan - daripada yang tidak dijangka pembaikan kereta atau rumah untuk membayar perkahwinan anda atau cuti khas. Tetapi apa sahaja yang anda memerlukannya, apabila anda meminjam antara $ 5,000 USD untuk 100,000 USD di atas.

  pengkhususan Syarikat.
  1) Kami memberi pinjaman pada kadar faedah 3%.
  2) Kami juga boleh membeli sebuah rumah pilihan anda dalam mana-mana lokasi pilihan anda.

  ReplyDelete
 4. LEONARDO DORA | Halo, Adakah anda sedang mencari Kewangan / Pemberi Pinjaman yang sah dan dipercayai? Adakah anda memerlukan pinjaman? Adakah anda memerlukan bantuan kewangan segera? Adakah anda memerlukan pinjaman segera untuk membayar hutang anda atau anda memerlukan pinjaman modal untuk meningkatkan perniagaan anda? Kami menawarkan semua jenis pinjaman pada kadar faedah 2% kepada individu, syarikat dan syarikat dalam terma dan syarat yang jelas dan difahami. Kami menyalurkan apa-apa jumlah pinjaman ke mana-mana destinasi jadi hubungi kami hari ini untuk mendapatkan pinjaman segera hari ini. Hantar kami e-mel kepada: (leonardodorafinance@gmail.com)

  ReplyDelete
 5. Wow, absolutely fantastic blog. I am very glad to have such useful information.

  ดูหนังออนไลน์

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...