Sunday, 11 May 2014

14 KHASIAT AIR KELAPA MUDA & CARA NAK BIKIN VIRGIN OIL (MINYAK KELAPA DARA)




14 khasiat air kelapa yang terbukti saintifik




Pokok kelapa sememangnya terkenal dengan seribu satu kegunaan. Selain daripada itu, airnya juga turut memberikan khasiat kepada tubuh badan manusia. Antara kebaikan air kelapa terhadap tubuh badan anda adalah……

(1) Khasiat air kelapa membantu untuk menyejukkan tubuh seseorang dan menormalkan suhu didalam badan.

(2) Air kelapa mampu untuk menambahkan lagi kandungan air dalam badan dan mengelakkan daripada tubuh anda terhidrasi. Selain itu, khasiat air kelapa juga boleh dijadikan minuman tenaga.

(3) Air kelapa juga adalah merupakan ejen pengangkut khasiat seperti nutrien dan oksigen ke sel tubuh seseorang.

(4)  Apabila seseorang bersenam, tubuh mereka akan mengeluarkan air dari dalam badan (peluh), air kelapa boleh dijadikan minuman berkhasiat untuk menambah semula kandungan air didalam badan anda.

(5) Khasiat yang ada didalam air kelapa membantu untuk meningkatkan kadar metabolisme seseorang.

(6) Air kelapa boleh dijadikan sebagai minuman diet. Ia kerana khasiatnya juga turut membantu untuk mengurangkan berat badan seseorang.

(7) Khasiat air kelapa turut membantu untuk menyahtoksik dan juga melawan kuman didalam tubuh anda.

(8) Air kelapa turut boleh digunakan sebagai rawatan sembelit. Ini kerana khasiatnya membantu untuk membersihkan laluan sistem pencernaan seseorang dan mengelakkan daripada tersumbat.

(9) Seorang peminum air kelapa juga akan meningkatkan sistem imunisasi didalam badan mereka. Khasiat ini berguna untuk melawan penyakit.

(10) Kajian saintifik juga menunjukkan khasiat air kelapa mampu untuk mengawal penyakit diabetis.

(11) Khasiat air kelapa terkenal untuk membantu tubuh melawan panyakit selesema, demam dan juga AIDS.

(12) Air kelapa membantu untuk menstabilkan PH tubuh seseorang dan juga berkhasiat untuk mengurangkan risiko kanser.

(13) Khasiat air kelapa turut digunakan untuk merawat penyakit buah pinggang dan juga batu karang.

(14) Khasiat air kelapa membantu untuk melancarkan lagi peredaran darah didalam tubuh seseorang.

Sumber :

CARA MEMBUAT MINYAK KELAPA DARA/VIRGIN COCONUT OIL SENDIRI

Korang mesti pernah dengar tentang minyak kelapa dara kan? Hasil pencarian aku dengan Cik Google ini antara khasiatnya adalah :
  • Anti-penuaan
  • Menyiembangkan badan sekaligus mendapat berat badan yang ideal
  • Meningkatkan kadar metabolisme pada seluruh badan
  • Membunuh organisma perosak seperti virus, bacteria, kulat dan protozoa(cacing)
  • Mengurangkan keadaan mudah lapar
  • Mengurangkan kandungan lemak badan
  • Melindungi tubuh daripada serangan kanser
  • Menghasilkan tenaga segera
  • Memperbaiki hubungan suami isteri dan juga sebagai pelincir
  • Mengurangkan risiko serangan jantung dan darah tinggi
  • Mempercepatkan penggantian sel-sel mati dengan yang baru
  • Melembut dan mengurangkankan kekeringan dan kekenduran kulit
  • Mengatasi masalah monopaus
  • Meningkatkan kesuburan
  • Melawaskan pembuangan air besar dan air kecil
  • Melegakan pernafasan
  • Melembapkan dan menggebukan kulit
Tapi kena makan 2 biji 3 kali sehari. Baru boleh nampak kesan dia.

Tapi kan kalau nak beli harga dia pun boleh tahan jugak la kan. Pastu ada macam-macam jenis. Tapi aku pernah try jugak minum ni. Terjumpa seorang nenek ni masa aku beli keropok kat Pasar Siti Khadijah. Dia tengah menjaja minyak tu dalam botol kecik je masa tu. Adala dalam masa 6 tahun lepas kot. Masa tu aku dengan kakak aku tgh jalan-jalan sambil cakap apa tah. Lepas tu nampak nenek tu dah tua sangat. Dia bawak benda dalam botol kaca macam botol pewarna kecik-kecik tu ala yang macam Star Brand color yang buat kuih tu. Dia cakap minyak kelapa dara ni sangat bagus untuk kesihatan. Masa tu minyak ni tak famous lagi. Dia cakap anak dia buat sendiri. Murah je dia jual sebotol tu RM5. Aku pun beli sebab kesian kat dia. Kakak aku beli 5 botol sebab katanya nak minum sebab dia boleh hilangkan senggugut.Lepas setahun baru minyak kelapa dara ni fofular. Mana la aku nak cari makcik ni...

Baru-baru ni masa tengah blogwaking aku terjumpa satu blog ni yang tunjuk kan cara nak buat minyak kelapa dara sendiri. Ceh senang je rupanya...Tapi depa jual mahal la pulak...Ok ni aku nak share macam mana nak buat minyak kepala dara sendiri. Yeay...bila dah pandai buat jangan lupa aku ok...

Sumber :

Mula-mula beli santan kat kedai sebanyak 3 kg ok...
1) Pastu masuk kan dalam bekas :




2) Tutupkan bekas tu :




  


3)  Biarkan dalam masa 2 - 3 jam, sampai ia terpisah pati dan air :



Perhatian 

4) Bila ia dah jadi macam tu, kena masukan bekas tu kedalam fridge untuk keraskan bahagian atas tu. Pati tu akan mengeras pada suhu 22-23 degree celsius :





  



5) Bila dah keras, tebuk jadikan lubang kat atas pati tu dengan garfu ataupun lidi pun boleh. Keluarkan air  lebihan tadi :



6) Lepas dikeluarkan air tadi ia akan jadi macam ni :





7) Tutup bekas dan biarkan selama 24-36 jam kat luar fridge :




 8) Lepas proses ni dia akan keluar lapisan minyak dan pati santan :





9) Lepas tu boleh sendukkan atau asingkan minyak dengan pati santan tu :



  
10) Nak senang lagi gunakan corong minyak tu, pastu letak kapas atau kain bersih untuk tapis :




11) Lapik kan dengan kain putih bersih untuk asingkan minyak dan pati santan :




12) Pastu tengok dah dapat sebotol besar, asli lagi tanpa campuran :


Sumber :

p/s : Selamat Mencuba

5 comments:

  1. Thank you for the info

    ReplyDelete
  2. Tq for the recipe virgin coconut oil ni, mmg dah tetbukti antara minyak yg terbaik. Kalau beli mahal ni. Tq

    ReplyDelete
  3. woh.. baru tau ini namanya minyak kelapa dara. ingatkan yang pokok kelapa yang buah warne oren tu..

    virgin coconut oil.. kire perahan pertama minyak dari air santan kelapa rupenye.. nice info!!

    ReplyDelete
  4. Terima Kasih Uncle Majid.Saya Akan Cuba.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...