Thursday, 23 May 2013

RAHSIA PEMBUATAN ROKOK - MENGANDUNGI HEMOGLOBIN BABIRAHASIA PEMBUATAN ROKOK

Fakta mencengangkan ini diungkapkan peneliti dari Eindhoven, Belanda, Christien Meindertsma, dan lalu didukung oleh Profesor Kesehatan Masyarakat dari University of Sydney, Simon Chapman.

Hemoglobin atau protein darah babi, ternyata digunakan untuk membuat filter rokok agar lebih efektif untuk menangkap bahan kimia berbahaya, sebelum masuk paru-paru seorang perokok. Menurut Chapman, industri rokok dunia memang kerap merahasiakan bahan-bahan yang mereka gunakan.

"Menurut mereka, ini adalah bisnis dan rahasia dagang kami," kata Chapman seperti dilansir News.com, Kamis (01/04/2010).

Prof Chapman mengatakan penelitian ini memberitahu dunia tentang rahasia pembuatan rokok, dan untuk meningkatkan kepedulian terhadap umat Muslim dan Yahudi yang taat, karena babi sangat diharamkan bagi kedua agama tersebut.

"Masyarakat Yahudi dan Muslim pasti akan menanggapi hal ini dengan sangat serius, dan juga para vegetarian," pungkas Chapman.

Tak ayal temuan ini menjadi bahan diskusi serius para ulama Islam dan para agamawan Yahudi di berbagai negara.*

Sumber : detik.com


P/s : Dulu pakcik pun perokok juga tapi dah berenti bila terbaca artikel macam di atas pada tahun kalau tak silap 1999. Kebetulan bulan puasa pulak hari itu, jadi  pakcik nekad berhenti terus merokok sebab tak gamak nak hisap hemoglobin babi. Betul atau tidak fakta tu,  itu no 2, yang pertama merokok membahayakan kesihatan anda dan keluarga anda. Lagi sebulan lebih masuk bulan Ramadan kepada yang berazam nak berhenti boleh cuba Ramadan tahun ini.

2 comments:

  1. Akhirnya lancar jugak. pasni senang nak cari pengundi hantu? lihat sini

    ReplyDelete
  2. Perokok tegar ini kan kalau kaji selidik daripada pihak kementerian mengatakan bahan2 yg dicampurkan didalam rokok terdiri daripada air kencing,tahi kering,kahak2 batok,tahi lembu kering dan lain2 benda yg menjijekan aku pasti mereka tetap akan hisap juga. Kalau tanya kepada penghisap rokok mereka akan kata " BIAR PUTUS KASIH ASALKAN JANGAN PUTUS ROKOK". Serupa org tua2 yg mempertahankan adat "BIAR MATI ANAK JGN MATI ADAT".

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...